Den här tjejen hade lagt upp den här texten och jag tyckte att det var en kortfattad och bra text så jag tyckte jag gjorde rätt i att härma hennes smarta drag =) information är alltid bra
Här är informationsbladet i PDF
Varför och hur fungerar det?
Det här handlar inte om kalorier in och
ut. Kalorier är ett mått på energi och
fungerar kanske bäst om man ska elda
med dem, men människokroppen är så
oerhört mer komplicerad att en massa
annat spelar in. T ex hormoner.
Det viktigaste hormonet för vikten är insulinet.
Detta hormon styr över kroppens
hantering av födoämnen som socker och
fett. Höga nivåer får fettcellerna att suga
upp näringsämnen ur blodet och lagra dem
som fett. Dessutom “låser” hormonet fast
innehållet i fettceller - de vägrar helt enkelt
att släppa ifrån sig sitt innehåll så
länge halterna av hormonet är högt i blodet.
Det har visats att feta personer vanligen
har höga nivåer i blodet av insulin, till skillnad
från smala personer som normalt har
låga nivåer. Stora mängder av insulin i
blodet leder i längden till viktuppgång i
form av fett. Tillräckligt låga halter har
motsatt effekt, och ger viktnedgång.
Fettcellerna kommer då långsamt att frisätta
sitt innehåll till blodet, och inte vilja ta upp
näring, vilket leder till att de krymper med
tiden. Denna frisättning leder till rikligt
med näring för kroppen, och man har där-
för lättare att hålla sig mätt längre.
Man kan själv påverka mängden av insulin
i kroppen relativt enkelt genom den mat
man äter. Ett högt innehåll av socker eller
andra kolhydrater i det man äter ger en
snabb stegring av insulin i blodet. Fett och
protein ger normalt långt ifrån samma
stimulering av insulinproduktionen. Detta
är sannolikt orsaken till varför en kost tillräckligt
låg på kolhydrater hos överviktiga
normalt ger viktnedgång.
Du kan äta:
Ägg i alla former, kokta, stekta,
äggröra, omelett. Helst ekologiska ägg bl a
beroende på fördelningen av omega3
och omega6.
feta fiskar som lax, Fisk och skaldjur,
makrill, strömming är suveräna. Panera inte.
Kött, lamm, vilt, gris, nöt. Skär inte
bort det nyttiga fettet och välj så
mycket det går ekologiskt producerat
och närproducerat. Gräsuppfött
nötkött är bra för oss, djuren och
naturen.
Fågel kyckling, kalkon,
grillat, stekt i ugn, i grytor. Behåll det knapriga skinnet.
Såser,dressingar, majonnäs, olivolja,
rapsolja (ekologisk). Ej fettfritt eller fettreducerat.
Bearnaisesås, Hollandaisesås,
OBS! Läs på förpackningarna eller gör själv.
Ät dig mätt, men inte övermätt!
Du kan också äta:
Ovanjordsgrönsaker
Kål av alla sorter; blomkål, vitkål, brysselkål,
grönkål. Sparris, broccoli, Squash, aubergine, oliver,
spenat, svamp, gurka, all sorts grönsallad.
Avokado och kokosfett är gott och tillåtet.
Med lite mer kolhydrater; lök, paprika, tomat
Välj närproducerat och efter säsong så behålls
näringsämnena bättre och vi sparar på miljön
Mej eri produkter
Riktigt Smör och Bregott, inga konstigheter
Ost, gärna feta ostar, Philadelphia, Haloumi,
Feta, Mozzarella, keso
Grädde, Crème fraîche, yoghurt, vanlig och
grekisk/turkisk, mjölk och fil. Välj de fetare
sorterna där alla näringsämnen och det nyttiga
fettet finns kvar.
Helst ekologiska produkter och närproducerat.
OBS! Välj så rena produkter som möjligt, utan konstiga tillsatser!
Undvik helst:
Socker; strösocker, bitsocker, sirap, godis,
läsk, kakor, kaffebröd. För att inte tala om
allt dolt socker som finns överallt. Kolla!
Potatis, rotfrukter, pasta, bröd, spannmålsprodukter;
är också socker, bara i en annan form.
Även i fullkornsformat.
Och som skräpmat, chips, pommes frites..
Ris, majs, couscous, bulgur är också socker.
Popcorn är skräpmat.
MARGARIN! Som är en kemisk produkt
med diverse tillsatser. Här ingår även Becel
och Flytande smör&rapsolja.
Korv och diverse charkvaror som inne-
håller tillsatser, bl a glutamat och socker.
Läs på förpackningen, det finns goda undantag.
Omega6-rika matoljor, som majsolja,
jordnötsolja, sojaolja och solrosolja
Öl, som är flytande bröd!
Frukt är godis, alltså socker! Och torkad
frukt är därför koncentrerat socker.
Bär är bättre, hallon har minst kolhydrater.
Unna dig vid fest
Mörk choklad; minst 70% kakaohalt
Alkohol; torrt vin, whiskey/konjak
Nötter; Macadamia, mandel, paranötter
Hej hej!
SvaraRaderaTack för creden! Jag har ju själv plockat texten från annan källa och gett DEM cred. :) Fast jag har ju trixat i ordning den själv så den blev läsvänlig. Hoppas fler hittar till informationen nu! :)